Óriási a várakozás: Raspberry Pi

Nemrég a Twitteren találkoztam először a témával, azóta komolyabban is figyelem az eseményeket. Miről is van szó? Úgy tűnik a szakma erősen ráizgult egy 6 év alatt kifejlesztett, nemrég piacra dobott, kb. bankkártya méretű mini PC-re. Az izgalomnak valószínűleg több oka is van:

 • a 35$-os ár
 • az apró méret
 • és a mindezekért cserébe járó paraméterek, amiket az apróság tud. (700 Mhz ARM CPU, 256MB RAM, RCA & HDMI video kimenet, 3.5″ jack audio kimenet, SD kártya olvasó, USB, LAN)

Az Index is megemlékezett a témáról pár napja, igaz nem eresztette bő lére, de a koncepció lényege benne van:

A brit oktatási minisztérium változtatni szeretne a számítástechnika tanításán iskolákban, nagyobb hangsúlyt fektetve a programozási ismeretekre. A Pi segítheti ezt, fontos szerepe lehet abban, hogy a gyerekek elsajátítsák az alapokat.

A Pi 22 fontba kerül, de még az idén piacra dobnak egy még olcsóbb változatot, az 16 fontba kerül majd. Az olcsóság oka a puritánság: nyílt forráskódú Linux van a gépen, hozzá lehet csatlakoztatni hagyományos monitorhoz, billentyűzetet, egeret lehet hozzákötni. Egy ethernet port is van rajta, vagyis internetezni is lehet vele.

Arra számítanak, hogy a Pi körüli közösség szoftvereket fog írni hozzá és megmutatják, hogyan használják a számítógépet.

forrás: index.hu

Szerelem első látásra 🙂 Mini USB-vel táplálható az egész, ami azt jelenti, nincs sehol aktív hűtés a sztoriban – hangtalan, mint egy nindzsa. Akár 4 ceruza elemmel is elpöfög 🙂 (Azonban mivel pl egy USB-s winyót, meg a videó kimenetet és egy billentyűzetet is meg kellhet hajtania egyidőben, azért nem árt egy erősebb (min. 700 mA-es) tápot adni neki.) Pici, egy dzsesszes kis tokozással szépen elrejthető a router-ünk mögött akár. A GPU-nak köszönhetően úgy néz ki a leírások alapján, hogy egy HD vidit is elvisz. Jelenleg támogatott Linux disztrók: Fedora, Debian, ArchLinux.
Igazi Linuxos játszótér, rengeteg lehetőséggel! 🙂

Én is rendeltem egyet hamar, bár egyelőre úgy tűnik, várni kell a szállítmányokra, mert nem bírják kiszolgálni a rájukszakadt rendelés zuhatagot. Eleve úgy kezdődött, hogy az első hivatalos itthoni forgalmazó úgy dönött, mégsem akarja forgalmazni. Ami végül nem akkora baj, mert az új szállító olcsóbban adja úgy tűnik 🙂 A kütyü úgy érkezik, mint az ember: ruha nélkül, csupaszon. Egyetlen fájdalmam, hogy egy SATA, vagy PATA portot nem raktak rá :-/ Sebaj, marad az USB-s winyó… És hogy mire lehet jó azon kívül, hogy programozni tanuljunk rajta? Pár ötlet:

 • Otthoni kis dedikált letöltögető gép
 • Házi készítési média lejátszó
 • Házi backup hoszt
 • Nyomtató szerver
 • Otthoni web/fájl szerver
 • Kommentekben várom a további ötleteket!

Én szerintem lecserélem rá a mostani letöltögetős miniPC-m. Abban van sajna proci hűtő venti és hangosabb jelenleg, mint bármelyik másik IT eszközöm otthon. És nagy is az. Bumszli táppal. Szóval megérett a cserére na! 🙂 

  A projekt hivatalos oldala: http://www.raspberrypi.org
  Hivatalos Twitter csatorna: http://twitter.com/Raspberry_Pi
  A magyar “fan klub”: http://raspberrypi.hu
  Forgalmazók világszerte: http://elinux.org/RPi_Buying_Guide
  R-Pi HUB az elinux.org-on: http://elinux.org/RaspberryPiBoard

  Egyébként meg Google 🙂

  If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
  This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

  Post a Comment

  Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

  *
  *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>